Ιατρείο Υπέρηχων-Triplex-Ελαστογραφίας
Ελληνικά   English   

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Διαγνωστικοί Υπέρηχοι παιδιών και Ενηλίκων
Το υπερηχογράφημα αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους στη σύγχρονη ιατρική πράξη, με πολλά πλεονεκτήματα:

 • Είναι μέθοδος εντελώς ανώδυνη, γρήγορη και οικονομική
 • Δε χρησιμοποιείται ιονίζουσα ή άλλη επιβαρυντική για τον οργανισμό ακτινοβολία
 • Μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά και να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας σας
​​
Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα, πολύ υψηλής συχνότητας (πάνω από 20.000 Hz), τα οποία δεν αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Ειδικά μηχανήματα καταγράφουν τη δίοδο των ήχων δια μέσω του σώματος και έτσι μπορούμε να ελέγξουμε την ανατομία και την ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων όλων των οργάνων και να απεικονίσουμε όγκους, όζους, κύστεις, λίθους, εστίες φλεγμονής κ.λπ., μέσα στο σώμα.

Οι υπέρηχοι δεν περνούν μέσω του αέρα ή μέσω των οστών. O αέρας στην κοιλιά δεν επιτρέπει στους υπερήχους να μελετήσουν όργανα που μπορεί να βρίσκονται πίσω του. Με το υπερηχογράφημα είναι δυνατόν να διαγνωσθεί πληθώρα παθολογικών καταστάσεων σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και να παρακολουθείται η ανταπόκριση αυτών σε χορηγούμενη θεραπεία.
 
Με τη χρήση του Doppler και του έγχρωμου Triplex καταγράφεται η ροή αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες), και έτσι γίνεται δυνατή η ανεύρεση στενώσεων, αποφράξεων, θρόμβων ή άλλων δομικών και λειτουργικών διαταραχών. Ειδικά για τις καρωτίδες, ο έλεγχος μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ενδεχόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η μέτρηση της οστικής μάζας με υπερήχους είναι μια χρήσιμη μέθοδος, ιδιαίτερα φτηνή και εύκολη , που μπορεί να εφαρμοσθεί για το αρχικό screening οστεοπόρωσης μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Σε όσες από αυτές βρεθεί ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, μπορεί να συστηθεί στη συνέχεια η εκτέλεση DEXA, όπου θα επιβεβαιωθεί ή όχι το πρόβλημα.

Η ελαστογραφία είναι ουσιαστικά μια νέα τεχνική στους υπέρηχους, που επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών που εξετάζονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος. Εφαρμόζεται μια μικρή πίεση στο δέρμα στο σημείο της βλάβης, σαν να πρόκειται για ψηλάφηση και χαρτογραφείται η ελαστικότητα των αλλοιώσεων και βλαβών, με διάφορα χρώματα που επιτρέπουν την ποσοτική εκτίμηση της. Η ελαστογραφία χρησιμοποιείται στις εξετάσεις μαστού, ήπατος, θυρεοειδούς, λεμφαδένων.
Ο καρκίνος γενικά εμφανίζει μεγαλύτερη σκληρότητα, επομένως η ελαστογραφία μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες, έτσι ώστε να μειώσει τις βιοψίες μόνο στις απόλυτα απαραίτητες.
Tο υπερηχογράφημα δίνει πληροφορίες για το ακριβές σημείο και τη σύσταση της αλλοίωσης
η ελαστογραφία μας πληροφορεί για την ελαστικότητα των ιστών. Το υπερηχογράφημα είναι υποκειμενική εξέταση και έχει μεγάλη σημασία να γίνεται από ιατρούς καλά εκπαιδευμένους που έχουν εμπειρία σ’ αυτή τη μέθοδο και γνωρίζουν καλά τις παθήσεις των εξεταζόμενων οργάνων.


Στο ΙΑΤΡΕΙΟ μας εκτελείται, με γνώση και ενδιαφέρον, ένα ευρύ σύνολο υπερηχογραφημάτων διαφόρων οργάνων και αγγείων του σώματος. Ο εξεταζόμενος οφείλει να γνωρίζει ότι για ορισμένες από τις εξετάσεις αυτές απαιτείται ειδική προετοιμασία πριν από την εξέταση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 23100 292 99

Υπερηχογράφημα Άνω Κοιλίας
Τα όργανα που ελέγχουμε είναι το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, οι νεφροί, ο σπλήνας, ο οπισθοπεριτοναϊκός χώρος, το έντερο και τα τοιχώματα της κοιλίας (με τις κεφαλές υψηλών συχνοτήτων).

Ήπαρ

Λιπώδης διήθηση, κύστεις, αιμαγγειώματα, αποστήματα, πρωτοπαθείς και μεταστατικοί όγκοι. Συμβολή στην ανίχνευση της κίρρωσης του ήπατος.

Χολή

Oλοκυστίτιδα, λίθοι, πολύποδες χοληδόχου κύστεως.

Πάγκρεας 

Παγκρεατίτιδα, πρωτοπαθείς όγκοι (με εξαίρεση τους παχύσαρκους ασθενείς)

Νεφροί

Κύστεις, λιθίαση πυελοκαλυκικού συστήματος, πρωτοπαθείς όγκοι, νεφρική ανεπάρκεια, πυελονεφρίτιδα, υδρονέφρωση.

Σπλήνας

Σπληνομεγαλία. (παθήσεις του αίματος , πυλαία υπέρταση, λοιμώδης μονοπυρήνωση).

Οπισθοπεριτοναϊκός χώρος

Ανεύρυσμα αορτής, διόγκωση λεμφαδένων, βλάβες στα επινεφρίδια (πάνω από 2cm). Ο οπισθοπεριτοναϊκός χώρος ελέγχεται δύσκολα με τους υπερήχους, σε υπέρβαρους ασθενείς ή σε παρουσία μεγάλης ποσότητας αέρα στο έντερο του εξεταζόμενου.

Έντερο

Ασκιτικό υγρό, φλεγμονές του εντέρου (σκωληκοειδίτιδα ή εκκολπωματίτιδα), εκκολπωμάτωση, ευμεγέθεις πρωτοπαθείς όγκοι του εντέρου(με μεγάλη αξιοπιστία σε αδύνατα άτομα)

Τοιχώματα κοιλίας

Κήλες (ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη, Spiegel) αιματώματα μυών, λιπώματα υποδόριου ιστού. Τέλος, σε όρθια θέση ανιχνεύουμε την ύπαρξη υγρού στις υπεζωκοτικές κοιλότητες.

Προετοιμασία ασθενή 

Πρέπει να είστε νηστικός/η τουλάχιστον έξι ώρες πριν την εξέταση. Είναι καλό από την προηγουμένη μέρα να αποφύγετε τροφές με κυτταρίνη, όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι). Ελεύθερα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά. Η αξιοπιστία των υπερήχων της άνω κοιλίας, όταν γίνεται από έμπειρους γιατρούς πλησιάζει αυτή της αξονικής τομογραφίας (CT) και του μαγνητικού συντονισμού (MRI) *

*R.A. Kane, H.E. Longmaid and P. Costello et al., Noninvasive imaging in patients with hepatic masses: A prospective comparison of ultrasound, CT and MR imaging

RSNA Scientific Program 1993

Υπερηχογράφημα Κάτω Κοιλίας
Με το υπερηχογράφημα αυτό, ελέγχουμε τα όργανα της κάτω κοιλίας και κύρια: την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τις ωοθήκες, καθώς και τον προστάτη.

Ουροδόχος κύστη 

Θήλωμα, κυστίτιδες, η κύστη προσπάθειας (που προκαλείται από την υπερτροφία του προστάτη).

Μήτρα 

Ινομυώματα, έλεγχος ενδομήτριου.

Ωοθήκες

Κύστεις

Σάλπιγγες 

Οι φυσιολογικές σάλπιγγες δε φαίνονται αλλά απεικονίζονται εάν διογκωθούν

Προστάτης 

Υπερτροφία του προστάτη αδένα, υπόλειμμα ούρων, στη μετά ούρηση εξέταση (ανάλογο του βαθμού υπερτροφίας). Περαιτέρω υπερηχοτομογραφικός έλεγχος, γίνεται με το ενδοκολπικό των γυναικείων έσω γεν. οργάνων και το διορθρικό υπερηχογράφημα του προστάτη. Η προετοιμασία του ασθενή είναι απαραίτητη. Η ουροδόχος κύστη πρέπει να είναι γεμάτη κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Έτσι 2 ώρες πρέπει να πιείτε 5-6 ποτήρια υγρών (νερό, χυμό κλπ.). Δεν πρέπει να ουρήσετε πριν την εξέταση.
Υπερηχογράφημα Τραχήλου
Τα όργανα τα οποία ελέγχονται κυρίως στο υπερηχογράφημα τραχήλου είναι ο θυρεοειδής αδένας, οι παραθυρεοειδείς, οι σιελογόνοι αδένες και οι λεμφαδένες του τραχήλου.

Θυρεοειδής 

Όζοι θυρεοειδούς, βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδα, νεόπλασματα. Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αναδεικνύει τους όζους σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%.

Παραθυρεοειδείς 

Αδενώματα παραθυρεοειδών

Σιελογόνοι Αδένες (παρωτίδες, υπογνάθιοι)

Φλεγμονές, λίθοι. Νεοπλασίες των παρωτίδων και των υπογναθίων σιελογόνων αδένων.

Λεμφαδένες

Διόγκωση, σχήμα, αγγείωση (φλεγμονή ή και κακοήθεια). Επίσης απεικονίζονται σαφώς εμβρυικά υπολείμματα, όπως κύστη θυρεογλωσσικού πόρου και βραγχιακές κύστεις. Προετοιμασία ασθενή δεν είναι απαραίτητη.

Υπερηχογράφημα Οσχέου

Τα πιο συχνά ευρήματα είναι:
 • Φλεγμονές (επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα)
 • Αιματώματα
 • Νεόπλασμα
 
Με το έγχρωμο Doppler απεικονίζονται με ακρίβεια οι κιρσοκήλες (διατεταμένες φλέβες του όσχεου) και η αγείωση των όρχεων (συστροφή, φλεγμονή). Στα παιδιά έλεγχος της κρυψορχίας. Προετοιμασία ασθενή δεν είναι απαραίτητη.

Νόσος Peyronie

Η νόσος Peyronie αγνώστου αιτιολογίας χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πλάκας (δεν έχει σχέση με την αθηρωματική πλάκα των αρτηριών) στο ινώδη χιτώνα του σηραγγώδους σώματος του πέους (tunica albuginea).

Η πλάκα ξεκινά σαν τοπική φλεγμονή και στη συνέχεια αναπτύσσεται ουλή.

Η νόσος ποικίλει από ήπια έως σοβαρή. Στις σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει πόνος και κάμψη με βράχυνση του πέους στη στύση λόγω των πλακών που εμποδίζουν τα σηραγγώδη σώματα να εκπτυχθούν. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει δυσκολία στη σεξουαλική επαφή.

Μία πρόσφατη εργασία δίνει ποσοστό στη νόσο 3,2% μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30-80 ετών. Η θεραπεία της είναι δύσκολη και σε μερικές περιπτώσεις υφίεται από μόνη της.

Υπερηχογράφημα Μαλακών Μορίων

Περιλαμβάνει τους μύες και τον υποδόριο ιστό.

Τα πιο συχνά ευρήματα είναι: Αιματώματα, ρήξη μυών και τενόντων, τενοντίτιδα, κύστη baker στην ιγνυακή κοιλότητα, γαγγλιακές κύστεις κυρίως στον καρπό. Από τον υποδόριο ιστό ελέγχονται τα λιπώματα, οι σμηγματογόνες κύστεις, όπως επίσης και το λεμφοοίδημα.

Triplex Αγγείων
Με την έγχρωμη υπερηχοτομογραφία – Triplex, μπορούμε να ελέγχουμε την ροή του αίματος μέσα στα αγγεία του σώματος όπως η αορτή, οι καρωτίδες, οι νεφρικές αρτηρίες, οι φλέβες και οι αρτηρίες των άνω και κάτω άκρων.

Αρτηρίες

Έλεγχος της αθηρωματικής νόσου και του βαθμού στενώσεως των αρτηριών (καρωτίδων, αορτής και αρτηρίες κάτω άκρων). Με μεγάλη αξιοπιστία αναδεικνύεται η ποιότητα της αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες (χαμηλής ηχωγένειας πλάκα, εξέλκωση της πλάκας) προκειμένου να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο του ασθενή, για πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανάδειξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και εκτίμηση της πιθανότητας ρήξεως αυτού, ανάλογα με τη διάμετρό του

Φλέβες 

Ανεπάρκεια φλεβών κάτω άκρων, κιρσοί, θρόμβωση. Επίσης, με τους υπερήχους ελέγχουμε την αιμάτωση των νεοπλασιών. Προετοιμασία ασθενή δεν είναι απαραίτητη.
Υπερηχογράφημα Μαστών

Τι είναι;

Το υπερηχογράφημα μαστού ή υπέρηχος μαστού, είναι μια συμπληρωματική εξέταση, με την οποία μπορεί να «ερμηνευτούν» διαγνωστικά πρόβλημα στη μαστογραφία.

Με κεφαλή κατάλληλη για τους μαστούς, απεικονίζεται η ανατομική δομή του μαστού αλλά και της περιοχής της μασχάλης χωρίς ακτινοβολία. 

Οι κύστεις και τα ιναδενώματα αναδεικνύονται εύκολα με τους υπερήχους ενώ μικροί καρκίνοι μπορούν να διαφύγουν.

Οι φλεγμονές του μαστού και τα αποστήματα αναδεικνύονται αξιόπιστα με τους υπερήχους, όπως επίσης και η διάταση των γαλακτοφόρων πόρων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναγνωρισθούν θηλώματα εντός αυτών.  

Πότε συνιστάται;

 • Σε πυκνούς μαστούς (με έντονα τα ινοαδενικά στοιχεία) όπου η ανίχνευση του καρκίνου όταν συνδυάζεται και με μαστογραφία αυξάνεται 17%
 • Σε ύποπτη μαστογραφικά μάζα, μη ψηλαφητή
 • Σε ψηλαφητή μάζα
 • Σε αναρχία ιστών
 • Σε οικογενειακό ιστορικό
 • Σε γυναίκες κάτω των 35 ετών, που θέλουν να ελέγξουν το στήθος τους χωρίς τη λήψη ακτινοβολίας
 • Στον καθορισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό της φύσης μίας βλάβης έχοντας δυνατότητα διαφοροδιάγνωσης της απλής κύστης από βλάβες συμπαγούς τύπου
 • Επίσης κάθε φορά που θέλουμε να διερευνήσουμε ένα εύρημα που προέκυψε από την κλινική εξέταση ή τη μαστογραφία ή ακόμη και να επιβεβαιώσουμε με μια τρίτη εξέταση, ότι η αρνητική κλινική μας εξέταση και η μαστογραφία πράγματι είναι αρνητικές και δε διαπιστώνεται κάτι ούτε με τους υπερήχους.

Είναι επικίνδυνο;

Το υπερηχογράφημα δεν είναι καθόλου επικίνδυνο, αφού η ασθενής δε δέχεται ακτινοβολία. Μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιασδήποτε ηλικία και να επαναληφθεί οσεσδήποτε φορές χρειάζεται.  

Μπορεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία; 

ΟΧΙ. Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ως συμπλήρωμα της κλινικής εξέτασης και της μαστογραφίας σε γυναίκες άνω των 40 ετών.
 • μαστολογικός έλεγχος ανιχνεύει το 85% των μη ψηλαφητών μαζών.
 • υπερηχογραφικός έλεγχος ανιχνεύει το 35% των μη ψηλαφητών μαζών.

Μαστογραφικός συν υπερηχογραφικός έλεγχος ανιχνεύει το 95% των μή ψηλαφητών καρκίνων.

Αρχή που πρέπει να ακολουθείται στη διάγνωση του μαστού:
Σε όλες τις συμπτωματικές περιπτώσεις άνω των 30 ετών γίνεται συνδυασμός μαστογραφίας και υπερηχοτομογραφίας μαστών, ενώ, κάτω των 30 ετών, γίνεται, κατ' αρχήν, υπερηχοτομογραφία και, εφ' όσον δεν καταλήγουμε σε ασφαλές συμπέρασμα, ο έλεγχος συμπληρώνεται με μαστογραφία.

Ελαστογραφία 

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια νεότερη εξέλιξη στα υπερηχογραφήματα μαστού, που επιτρέπει να εντοπίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι κακοήθεις όγκοι .
Η ελαστογραφία επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών που εξετάζονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος.

Ο καρκίνος γενικά εμφανίζει μεγαλύτερη σκληρότητα, επομένως η ελαστογραφία μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες έτσι ώστε να μειώσει τις βιοψίες μαστών μόνο στις απόλυτα απαραίτητες.
Η εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, όταν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος. Έπειτα εφαρμόζεται μια μικρή πίεση στο δέρμα στο σημείο της βλάβης, σαν να πρόκειται για ψηλάφηση. Με τον τρόπο αυτό παράγονται εικόνες των αλλοιώσεων και βλαβών, με σκοπό τη χαρτογράφηση της ελαστικότητας τους με διάφορα χρώματα που επιτρέπουν την ποσοτική εκτίμηση της ελαστικότητας των όγκων.

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια μέθοδος απλή, γρήγορη, καθόλου επώδυνη και οικονομική.
Εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε είναι πως με την πρόληψη μια γυναίκα μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού σε αρχικά στάδια οπότε οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, με επιτυχημένη θεραπεία, είναι 95%.