ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Διαγνωστικοί Υπέρηχοι παιδιών και Ενηλίκων
Το υπερηχογράφημα αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους στη σύγχρονη ιατρική πράξη, με πολλά πλεονεκτήματα:

  • Είναι μέθοδος εντελώς ανώδυνη, γρήγορη και οικονομική​
  • Δε χρησιμοποιείται ιονίζουσα ή άλλη επιβαρυντική για τον οργανισμό ακτινοβολία
  • Μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά και να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας σας

​​

Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα, πολύ υψηλής συχνότητας (πάνω από 20.000 Hz), τα οποία δεν αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Ειδικά μηχανήματα καταγράφουν τη δίοδο των ήχων δια μέσω του σώματος και έτσι μπορούμε να ελέγξουμε την ανατομία και την ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων όλων των οργάνων και να απεικονίσουμε όγκους, όζους, κύστεις, λίθους, εστίες φλεγμονής κ.λπ., μέσα στο σώμα.

Οι υπέρηχοι δεν περνούν μέσω του αέρα ή μέσω των οστών. O αέρας στην κοιλιά δεν επιτρέπει στους υπερήχους να μελετήσουν όργανα που μπορεί να βρίσκονται πίσω του. Με το υπερηχογράφημα είναι δυνατόν να διαγνωσθεί πληθώρα παθολογικών καταστάσεων σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και να παρακολουθείται η ανταπόκριση αυτών σε χορηγούμενη θεραπεία.
 
Με τη χρήση του Doppler και του έγχρωμου Triplex καταγράφεται η ροή αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες), και έτσι γίνεται δυνατή η ανεύρεση στενώσεων, αποφράξεων, θρόμβων ή άλλων δομικών και λειτουργικών διαταραχών. Ειδικά για τις καρωτίδες, ο έλεγχος μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ενδεχόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μέτρηση της οστικής μάζας με υπερήχους είναι μια χρήσιμη μέθοδος, ιδιαίτερα φτηνή και εύκολη , που μπορεί να εφαρμοσθεί για το αρχικό screening οστεοπόρωσης μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Σε όσες από αυτές βρεθεί ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, μπορεί να συστηθεί στη συνέχεια η εκτέλεση DEXA, όπου θα επιβεβαιωθεί ή όχι το πρόβλημα.

Η ελαστογραφία είναι ουσιαστικά μια νέα τεχνική στους υπέρηχους, που επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών που εξετάζονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος. Εφαρμόζεται μια μικρή πίεση στο δέρμα στο σημείο της βλάβης, σαν να πρόκειται για ψηλάφηση και χαρτογραφείται η ελαστικότητα των αλλοιώσεων και βλαβών, με διάφορα χρώματα που επιτρέπουν την ποσοτική εκτίμηση της. Η ελαστογραφία χρησιμοποιείται στις εξετάσεις μαστού, ήπατος, θυρεοειδούς, λεμφαδένων.

Ο καρκίνος γενικά εμφανίζει μεγαλύτερη σκληρότητα, επομένως η ελαστογραφία μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες, έτσι ώστε να μειώσει τις βιοψίες μόνο στις απόλυτα απαραίτητες.

Tο υπερηχογράφημα δίνει πληροφορίες για το ακριβές σημείο και τη σύσταση της αλλοίωσης
η ελαστογραφία μας πληροφορεί για την ελαστικότητα των ιστών. Το υπερηχογράφημα είναι υποκειμενική εξέταση και έχει μεγάλη σημασία να γίνεται από ιατρούς καλά εκπαιδευμένους που έχουν εμπειρία σ’ αυτή τη μέθοδο και γνωρίζουν καλά τις παθήσεις των εξεταζόμενων οργάνων.


Στο ΙΑΤΡΕΙΟ μας εκτελείται, με γνώση και ενδιαφέρον, ένα ευρύ σύνολο υπερηχογραφημάτων διαφόρων οργάνων και αγγείων του σώματος. Ο εξεταζόμενος οφείλει να γνωρίζει ότι για ορισμένες από τις εξετάσεις αυτές απαιτείται ειδική προετοιμασία πριν από την εξέταση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 23100 292 99

Υπερηχογράφημα Άνω Κοιλίας

Τα όργανα που ελέγχουμε είναι το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, οι νεφροί, ο σπλήνας, ο οπισθοπεριτοναϊκός χώρος, το έντερο και τα τοιχώματα της κοιλίας (με τις κεφαλές υψηλών συχνοτήτων).

Υπερηχογράφημα Κάτω Κοιλίας

Με το υπερηχογράφημα αυτό, ελέγχουμε τα όργανα της κάτω κοιλίας και κύρια: την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τις ωοθήκες, καθώς και τον προστάτη.

Υπερηχογράφημα Τραχήλου

Τα όργανα τα οποία ελέγχονται κυρίως στο υπερηχογράφημα τραχήλου είναι ο θυρεοειδής αδένας, οι παραθυρεοειδείς, οι σιελογόνοι αδένες και οι λεμφαδένες του τραχήλου.

Triplex Αγγείων

Με την έγχρωμη υπερηχοτομογραφία – Triplex, μπορούμε να ελέγχουμε την ροή του αίματος μέσα στα αγγεία του σώματος όπως η αορτή, οι καρωτίδες, οι νεφρικές αρτηρίες, οι φλέβες και οι αρτηρίες των άνω και κάτω άκρων.

Υπερηχογράφημα Μαστών